Novinky

Krásná a tajemná místa Krušnohoří 2 - Meluzína

Opomíjená, přehlížená, ležící ve stínu Klínovce. Přesto, anebo právě proto stojí za to na ní vylézt a kochat se nepřekonatelnými výhledy.  Místo vzdálené přibližně 2 kilometry od Königsmühle (Králův Mlýn) je skalnatým vrcholem v Krušných horách v nadmořské výšce 1097. Výhled z Meluzíny je jedním z nejpůsobivějších v této oblasti. Věřte, že krušnohorské lesy se již dávno vzpamatovaly a pro cyklo i pěší turistiku jsou přímo ideální.

Meluzina

Jak se tam dostanete?

Autem se dá dojet až k přístřešku pod meluzínou, odsud je to pouze 1,3 km po asfaltové a šotolinové cestě. Samotný výstup na vrcholek není příliš náročný a vřesy a borůvčí vám budou zpříjemňovat téměř každý krok.

https://mapy.cz/zakladni?planovani-trasy&x=13.0004176&y=50.3929312&z=14&rc=9d.a0xZjT8g1KeId&rs=base&rs=coor&ri=1924500&ri=&mrp=%7B%22c%22%3A132%7D&xc=%5B%5D

Vrcholovou plošinu a její okraje zkrášlují četná skaliska a Kamenná moře – pozůstatky mrazového zvětrávání. V současné době je vrchol takřka odlesněn, pouze místy se vyskytují zbytky smrkového lesa s jeřábem. Dosadba nových stromků, opět převážně smrků je zatím nevysoká a tak se z vrcholové plošiny otevírají vynikající kruhové výhledy na blízké vrcholy Krušných hor, hluboké údolí Ohře či Doupovské hory.

Nejvyšším místem Meluzíny je dvojvrcholová skalka uprostřed plošiny. Geodetický bod (kóta 1094,2 m) najdeme na severní okrajové skále. Nejvyšší skalka dosahuje podle podrobného geodetického měření z května 2008 nadmořské výšky 1096,8 m.

Zajímavosti:

Eklogit je velmi tvrdá hornina, zvětrávající pomaleji než okolní ortoruly - skály jsou výrazně ostřejší a dodávají tak Meluzíně vysokohorský nádech. Eklogit vznikl metamorfózou ve velkých hloubkách (až 40 km) a při výzdvihu se jeho jedlotlivá tělesa dále lámala na menší části. Právě kvůli hloubce vzniku se dostává eklogit na povrch výjimečně, masiv Meluzíny je největší v Krušných horách. O něco menší vložku eklogitu najdeme na nedalekém vedlejším vrcholu Křížová hora (VV 194a; 1027 m).

Využijte období nepříznivé pro zahraniční cestování a objevujte krásu naší české kotliny.

Meluzina

Meluzina

Čerpáno z:

https://www.turistika.cz/mista/krusne-hory-meluzina-1-096-8-m-n-m/detail

http://www.tisicovky.cz/cs/hory/krusne-hory/meluzina-hlv194/

https://cs.wikipedia.org/wiki/Meluz%C3%ADna_(Kru%C5%A1n%C3%A9_hory)